‘Yunanistan Ege Denizi’nde Tansiyonu Tırmandırmaya Devam Ediyor’
Türkiye ile Yunanistan arasında keşif müzakerelerinin bu yıl yeniden başlamasından bu yana, Yunanistan’ın bölgedeki gerginliği tırmandırmaya devam ettiğini belirten Anadolu , dün Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarının bildirdiğine göre.
Kaynaklara göre Yunanistan “Ege’de gerginliği tırmandırmaya yönelik tatbikatlardan denizaltı görevlerine kadar pek çok faaliyet gerçekleştirdi ve tavizsiz tavrını sürdürdü.”
Türkiye’nin TCG Çeşme araştırma gemisi, kuzey Ege’nin uluslararası sularında hidrografi ile ilgili bilimsel ve teknik araştırmalarına başladı.
Yunanistan yaptığı açıklamada, TCG’nin eylemini “iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesini kolaylaştırmayan bir hareket” olarak nitelendirdi.
Kaynaklar, deniz tabanını kapsamayan çalışmaların 1976 Bern Anlaşması’na tam uyumlu olarak yürütüldüğünü vurguladı.
Bakanlık kaynaklarına göre, Yunan Donanması’na bağlı HS Naftilos araştırma gemisi Kasım-Aralık 2020 tarihleri arasında Midilli adasının kuzey ve batısı ile Sakız ve Ahikerya (Icaria) adalarının kuzeyi uluslararası suları da içeren benzer araştırmalar yaptı. .
Kaynaklar ayrıca, Yunanistan’ın AEGAEO araştırma gemisinin, 25 Ocak’ta Ankara ile Atina arasında başlayan keşif görüşmelerinin ardından Girit adası ile Mora yarımadası arasındaki uluslararası suları da içeren alanlarda su altı araştırmaları yaptığına işaret etti.
Kaynaklar, “Şu anda Yunanistan, Girit’in kuzeyindeki bölgelerde NAVTEX deniz alarmı ile başlattığı sualtı faaliyetlerine devam ediyor ve ne zaman biteceği belli değil.”
Kaynaklar, “Yunanistan’ın gerilimi tırmandıran eylemler gerçekleştirdiğimize dair açıklamaları gerçeği yansıtmıyor.” Dedi.
“Ülkelerimiz arasında keşif görüşmelerinin sürdüğü bir dönemde, Yunanistan’ın uluslararası toplumu açıkça yanıltmak amacıyla yaptığı bu açıklamalar pişmanlık ve şaşkınlıkla takip ediliyor.”
Kaynaklar, “Bu açıklamalar, sorunları müzakereler ve diyalog yoluyla çözmek istemeyen Yunanistan’ın gerginlik yanlısı ve tavizsiz tavrının açık bir göstergesidir.”
MEM