Türkiye, ülkede yasal temsilci atamalarını gerektiren yeni bir yasaya uymayı reddetmeleri nedeniyle bazı sosyal medya şirketlerine reklam yasağı getirdi. Yasaklar bugün Twitter, Pinterest ve Periscope’ta uygulandı.
Hareket , geçtiğimiz yıl onaylanan ve sosyal medya şirketlerini, platformlarındaki içerikle ilgili herhangi bir şikayet veya davayla ilgilenmek için Türkiye’de yasal temsilci atamaya zorlayan, önemli ancak tartışmalı bir yasayı izliyor . Yasa, bir şirketin uyum sağlamaması durumunda para cezalarına, ardından reklam yasaklarına ve ardından bant genişliğinde potansiyel bir azalmaya maruz kalacağı ve bu da onları çevrimiçi olarak yavaşlatacağı açıktır.
LinkedIn, YouTube, TikTok, Dailymotion ve Rus sitesi VKontakte gibi şirketler şimdiden yasalara uymaya başladı. Facebook, dün Türkiye’de tüzel kişilik atama sürecinde olduğunu duyurarak reklam yasağından kurtuldu.
Türkiye Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, “Temsilcilerini henüz açıklamayan Twitter ve Pinterest’in gerekli adımları bir an önce atacağını umuyoruz” dedi. “Yükümlülüklerine uymamakta ısrar eden sosyal ağlar için bant genişliğini azaltmayı dayatmak son arzumuzdur.”
Kasım ayında Türkiye , yasal temsilcilerini atamanın ardından Facebook, YouTube, Instagram ve diğerlerine 1.2 milyon dolarlık para cezası verdiğinde sosyal medya şirketlerine yönelik kararında ciddi olduğunu gösterdi .
Sosyal medya verilerinin Türkiye’de saklanmasını da zorunlu kılan kanun kapsamında, bu şirketlerin temsilcilerinin, mahremiyet ve kişilik haklarını ihlal eden içerikleri uygun bir gerekçe yoksa 48 saat içinde kaldırmaları bekleniyor. Bu tür içerik kaldırılmazsa, şirketler zararlardan sorumlu olabilir.
Yeni yasanın Türkiye’de sosyal medyanın işleyişini sınırlayabileceği ve sansür teşkil edebileceği endişesi ortaya çıktı. Türk hükümeti geçmişte sosyal medya kullanımını düzenlemeye çalıştı ve bu da geçen yıl yüzlerce kullanıcının “yanıltıcı” gönderiler nedeniyle tutuklanmasına neden oldu .
Türk hükümeti ve ordusu sonrasında sosyal medya şirketleri yönelik operasyonların da gelir anahtarlı gizlilik kaygıları ve kullanıcı verilerinin paylaşımı üzerinde, Türk app Bip popüler WhatsApp uzak kendi mesajlaşma sistemi.
MEM