Rusya ve Çin’e Gidecek İhracat Trenleri Ankara Gar’dan Uğurlandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Türkiye’nin, Demir İpek Yolu’nun en stratejik bağlantı noktası haline geldiğini belirterek, “(Rusya’ya uğurlanan ilk blok ihracat treni) 3 bin 321 bulaşık makinesi, ocak ve fırın taşınacak.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye’nin, Demir İpek Yolu’nun en stratejik bağlantı noktası haline geldiğini belirterek, “Bugün uğurlayacağımız ihracat trenimiz de Bakü-Tiflis-Kars hattını kullanarak Rusya’daki varış yerine kadar yaklaşık 4 bin 650 kilometre yol katedecek. Ülkemizde üretilen 3 bin 321 bulaşık makinesi, ocak ve fırın, 15 vagona yüklenen 15 konteyner içinde taşınacak.” dedi.

Bakan Karaismailoğlu, Rusya’ya ilk blok ihracat treninin, Çin’e de bor madeni taşıyan ihracat treninin uğurlanması dolayısıyla Ankara Gar’da düzenlenen törene katıldı.

Karaismailoğlu, törende yaptığı konuşmada, 2020 yılının Kovid-19 salgınına rağmen milletin geleceğine ışık tutacak, ülkeyi yarınlara taşıyacak çok büyük projelerin hayata geçtiği bir yıl olduğunu belirtti.

Türkiye Ulaştırma Politika Belgesi ekseninde yük, insan ve veri ulaştırmada iddialarını tüm dünyaya ilan edeceklerini bildiren Karaismailoğlu, ulaşım ve haberleşme alanlarında içinde bulunulan çağın gerekliliği olarak mobilite, dijitalleşme ve lojistik dinamikleriyle şekillenen, ülkenin bütünsel kalkınmasına katkı veren proje ve adımları hayata geçirmeye devam edeceklerini söyledi.

Karaismailoğlu, Çin’e düzenli bir şekilde ihracat trenlerinin gönderildiğini hatırlatarak, “Çin trenlerimizin bir yenisi daha bugün yola çıkıyor. Trenimizle Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından Çin’e ihraç edilecek 1000 ton boraks madeni 42 konteyner içerisinde Çin’in Xi’an şehrine taşınacak. Eti Maden boraks ihracat yüklemesini Kırka Bor Değirmenözü İltisak Hattında yapıyoruz.” diye konuştu.

Yük taşımacılığının artırılması amacıyla fabrika, liman, organize sanayi bölgeleri gibi yük potansiyeli olan merkezlere demir yolu bağlantısının sağlanması amacıyla iltisak hatlarına büyük önem verdiklerinin altını çizen Karaismailoğlu, 83,51 kilometre uzunluğunda 5 iltisak hattının yapımının devam ettiğini kaydetti.

Türkiye’yi, bölgesinin lojistik üssü haline getirmek ve sanayicilerin rekabet gücünü artırmak amacıyla lojistik merkez yapımlarına da ağırlık verdiklerine dikkati çeken Karaismailoğlu, bugüne kadar 11 lojistik merkezi işletmeye aldıklarını, yakında Kars Lojistik Merkezi’nin de açılışını yapacaklarını söyledi.

Karaismailoğlu, yapılan yatırımlarla karasal yük taşımacılığı içindeki demir yolu yük taşımacılığı payını yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayarak, Çin’e ulaşan trenler gibi Moskova’ya varmak üzere yola çıkan treninin de yolculuğunu hiçbir sorun yaşamadan başarıyla tamamlayacağına canı gönülden inandığını bildirdi.

AA

Exit mobile version