Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gürcistanlı mevkidaşıyla bakanlıkta düzenlediği ortak basın toplantısında, 2013’teki darbe sonrası ilişkilerin koptuğu Mısır’la normalleşme için olumlu bir sinyal verdi:
“Mısır, Yunanistan ile bir anlaşma imzaladığı zaman da bizim kıta sahanlığımızın güney sınırlarına saygı duydu. Kıta sahanlığımıza girmeden kendi kıta sahanlığında sismik araştırma faaliyetleri gösteriyor. Doğu Akdeniz’de en uzun karası ve sınırları olan iki ülke olarak ilişkilerimizin seyrine göre biz de deniz yetki alanları konusunu Mısır ile müzakere edebilir, ileride bir anlaşma imzalayabiliriz.”
Çavuşoğlu, “18 Şubat’ta Mısır’ın Akdeniz’de petrol ve doğal gaz arama faaliyetleri için ilan ettiği ruhsat sahalarından birinin sınırları belirlenirken Türk kıta sahanlığının sınırlarını kabul ettiğine dair yorumlara” dair soru üzerine bu ifadeleri kullandı.
18 Şubat’taki anlaşma sonrası Yunan basınında da, Mısır’ın Türkiye ile ilişkilerin daha da gerilmemesi için sınırlara dikkat ettiği yorumları yapılmıştı.
Yunanistan ile Mısır, 6 Ağustos 2020’de deniz yetki alanları imzalamıştı. Bu anlaşma Türkiye’nin 27 Kasım 2019’da Libya ile imzaladığı deniz yetki alanlarının sınırlarıyla çakışıyor. Anlaşma sonrası Ankara tartışmalı bölgeye Oruç Reis sismik araştırma gemisini göndermiş; Türkiye ile Yunanistan arasında başlaması planlanan istikşafi görüşmeler, neredeyse 10 ay ertelenmişti.
6 Ağustos’taki bu anlaşmada da Kahire, en büyük kriz noktalarından biri olan Meis Adası’nı kapsam dışı bırakmak istemişti. Atina da bu şartı kabul etmişti.
O dönem de Mısır’ın, Türkiye ile ilişkilerinin zaten gergin olduğu bir dönemde Meis Adası nedeniyle Ankara ile Atina arasındaki anlaşmazlıklara taraf olmak istemediği ve bu sebeple Meis Adası şartını sunduğu belirtilmişti.
BBC NEWS