İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şaylan, “Su ve tarım yılının meteorolojik ve hidrolojik olarak kurak geçen ilk üç ayının ardından meydana gelen yağışlar, tarımsal ürünlere doğal olarak olumlu yansıyacak ve pozitif olarak etkileyecek.” dedi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Şaylan, yaptığı açıklamada, 2020 yılının Ekim, Kasım ve Aralık ayındaki yağışların, Türkiye ortalamasının altında olduğunu söyledi.
2021 yılı Ocak ayında düşen toplam yağışların normal değerlerin üzerinde olduğunu, yani arttığını belirten Şaylan, buna rağmen 4 aylık yağış ortalamasının önceki yıllara göre yüzde 25 daha az olduğunu anlattı.
Şaylan, şubat ayında Türkiye’nin bir çok yerinde kar yağışının meydana geldiğini dile getirerek, şöyle devam etti:
“Kar yağışlarıyla birlikte toprağın üzerinde kar birikti. Bu biriken kar da yavaş yavaş eriyecek. Su havzalarında bulunan kar yavaş yavaş barajları, gölleri, akarsuları ve yeraltı su kaynaklarını destekleyecek. Bu durum topraktaki su miktarını da arttıracak. Yağışlarla birlikte toprağın su içeriği arttı. Martta sıcaklıkların artmasıyla birlikte toprakta bitkinin yetişmesi için yeterli miktarda su oldu. Ama özellikle bitkilerin ihtiyacının artacağı mart, nisan ve mayıs aylarında yağışların olması bitki gelişimi için daha iyi olur. İçinde bulunduğumuz şubat ayında bitkilerin su ihtiyacı az ve Türkiye’nin bir çok yerinde don olayı oluyor. Düşen yağışlar, hem yerüstü ve yeraltı sularını, hem su depolama yapılarımızda biriktirilen suyu, hem de toprakta biriken suyu arttırıyor. Kar olarak düşen yağışlar özellikle ilkbahar aylarında eriyerek su kaynaklarımızı destekleyecektir.”
Şaylan, toprak ve tarımsal ürünler için biraz daha yağışın gelmesinin daha iyi olacağını ifade ederek, “Mart ayında bir miktar daha yağışlar artarsa daha sorunsuz bir şekilde tarımsal ürünler ekilir ve verim artabilir.” dedi.
AA